ponedeljek, 20. oktober 2008

KYRU IGRAJO ZA DUŠO


Dejstvo je, da se večina mladih pa tudi malo starejših v Rovtah, že od nekdaj tako ali drugače rada ukvarja z glasbo. Tokrat vam predstavljamo bend, ki v naši vasi na vajah razgraja minimalno enkrat tedensko. S svojo musko, kot trdijo, izražajo sebe. Muska je hobi, v katerem znajo uživati.

Kakšna je vaša zgodba?Kako se je vse skupaj začelo?

TOMO (kitarist): "Bend je skupaj 4 leta in pol (od pomladi 2004). Začelo se je z mano in Đurotom (sedaj že bivši kitarist). Iskala sva folk, ki bi bil pripravljen igrat musko, skoraj kakršnokoli. Potem sva čisto po naključju dobila telefonsko od Davca (bobni), pridružil se je še moj brat David (bas) in tako smo imeli ekipo nabrano. Pred tem sva bila z Đurotom člana benda Fingerbang, Davc pa je igral pri Konfliktih."
Kakšna je sporočilnost glasbe, ki jo igrate? Zakaj sploh igrate?
TOMO: "Igramo predvsem tako musko, ki nam je všeč. V njej so vplivi metala, punka in grungea. Nekdo nas je nekoč ocenil za bend, ki igra t. i. alternativni metal. Glasba je za nas hobi, igramo ves čas. V vseh letih kar igramo skupaj, smo mogoče imeli največ 14 dni premora, kar se tiče vaj. Največ nam pomeni, da igramo avtorske komade in da damo v njih kar nam paše ter spotoma povemo kar hočemo."
Kateri je vaš najlepši spomin na špil? Zakaj?
DAVID (bobni): " Meni je bil najboljši tisti špil ta prvič v Zavratcu v Kavernah, verjetno zaradi občutka, ko si z bendom prvič na odru."
TOMO: "Najbolj "fensi" špil je bil sigurno tisti na Koprski noči. Bilo je domače in v prijetnem ambientu, čeprav v sklopu poletnega festivala. Všeč nam je bilo tudi na obeh špilih v Novi Gorici, kamor smo se prebili z natečaji."
V letošnjem letu vas je zapustil kitarist Đuro, na drugi strani se vam je pridružil nov pevec Boštjan – kaj so te spremembe pomenile za bend?
TOMO: "Za bend so bile to kar hude spremembe. En inštrument manj, zame pa preveč dela, saj sem pel in igral kitaro hkrati. Na drugi strani se nam je pridružil Boštjan, ki je bil pripravljen peti. Po njegovem prihodu se je vsak od nas lahko posvetil svojemu "poslu" in zadeva je spet stekla."
Boštjan, kaj te je prepričalo, da si se pridružil Kyru?
BOŠTJAN (pevec): "Dve leti nazaj sem že imel bend in že takrat sem užival v vlogi pevca. Zdaj se mi je zopet ponudila šansa, da pojem in sem jo zagrabil. Ni mi važno ali se špila rock, punk, metal ipd., važno je, da se uživa pri tem pa da se družimo. Muska je zame fajn hobi."
Kako je snemanji? Kje se dobi vaše posnetke?
TOMO:"Ja, tudi snemali smo že. V planu je sveža plata do novega leta(smeh). Zares pa je na voljo že nekaj demo posnetkov, enemu izmed njih lahko prisluhnete na našem myspace naslovu: www.myspace.com/kyruband. Do konca leta bomo posneli cca. 6 novih komadov pa tudi nekaj starih. Snemali bomo sami in v studiu v Idriji."
Kakšni so cilji za naprej?Lahko v kratkem pričakujemo kakšen špil?
TOMO: "Naslednji špil bo v sklopu Oktoberfesta v Zavratcu v Kavernah (to soboto, 25. oktobra 2008). Zaigrali bomo skupaj z Adijo kulturo, ki igrajo podoben žanr kot mi. Plani za naprej so posnet demote do novega leta, se prjaviti na ene 5,6 natečajev in prit noter vsaj na ene dveh, treh in tako zaigrati na kakšnem velikem odru"
Sporočilo za Rovtarje:
TOMO: "Luštne punce naj pridejo na brzino v Zavratec!"
BOŠTJAN: "Kdor hoče slišati našo glasbo mimo vrste, se lahko ob četrtkih ali torkih ob pol osmih zvečer in v nedeljo ob dveh, sprehodi mimo Založnikovih in povleče na ušesa.«
TOMO: "Ali pa prinesejo kakšen six-pack pa se nam pridružijo na vajah ha ha ha."
M.Z.

Ni komentarjev: