sreda, 4. november 2009

O gnojenju v Rovtah: ohranimo našo vodo čisto

Preteklo leto se je tudi v Rovtah veliko tožilo čez pogosto in izdatno gnojenje na naših travnikih in njivah. Če si bil dovolj pozoren, si kaj hitro opazil, da se je ponekod morda gnojilo tudi mimo tistih navodil v uredbi, ki je predpisana za tovrstne dejavnosti. Domačini smo navajeni na svež zrak in se zavedamo, da je naša pitna voda velika vrednota. Zato nas je ob misli, da nam nekdo to morda ogroža, kar precej zaskrbelo. Zdrava in pitna voda je neprecenljiva in življenjskega pomena za vse nas, ki živimo v Rovtah. Zato bi bilo prav, da tisti, ki gnojite svoja zemljišča, delate to odgovorno in se predhodno pozanimate (če se seveda še niste), koliko in kaj lahko kje odlagate. Še posebno so za to ranljiva vodovarstvena področja. Če bi kdo od naših kmetovalcev rad izvedel kaj več o omejitvah glede gnojenja na področju občine Logatec, so dokumenti dosegljivi na spletni strani Komunalnega podjetja Logatec (http://www.kp-logatec.si).

Celoten članek se nahaja tukaj!

Prispevala: M.Z.

5 komentarjev:

Anonimni pravi ...

potrebo, da preverijo:)

Anonimni pravi ...

Naša voda je čista ne glede na gnojenje. Gnojenje se, saj po mojem prepričanju, izvaja točno po omejitvah. Zemlja je filter in ko gnoj pride do podtalnice ni več gnoj ampak čista voda. Ta članek je verjetno napisala inteligentna oseba, ki svoj drek spušča iz graznice v potok ali v zemljo.
Če pa en ali dva dni malo smrdi pa nič hudega. Si saj malo nosne kanale spucamo. ŽIVELI KMETJE!

Anonimni pravi ...

Se strinjam, da je potrebno skrbeti za čisto naravo. Verjamem pa, da je prav vsem čisto vseeno kam jim odpeljejo njihov "pridelek", ko se jim greznica tako napolni, da jim udari nazaj v stranišče:)

Anonimni pravi ...

Članek je zgolj v opomnik tistim, ki morda ne izvajajo gnojenja v okviru za to predpisanih pravil. Verjamem, da se marsikdo od kmetov zaveda teh stvari in oni res ne predstavljajo problema. Spoštovani, malo preventive pa verjetno nikoli ni odveč, vsaj po mojem mnenju. Tudi ta filter, ki ga naj bi predstavljala zemlja, včasih ne more požret/zadržat vsega. Nikogar ne obtožujem in res je:hvalabogu je naša voda (zaenkrat) zelo čista!Zato bomo skupaj storili kar se le da, da bo taka tudi za naše zanamce, kajne?Če poteka vse kot je treba, potem pa ni skrbi,ŽIVELI KMETJE!:)

Anonimni pravi ...

Kolikor je meni znano,se naj bi v bližnji prihodnosti uredila kanalizacija v Rovtah, govori se tudi o čistilni napravi.