ponedeljek, 12. oktober 2009

Romanje v Strunjan 2009

Vsako leto se dobimo in se odpravimo na »daljšo turo«. Za organizacijo poskrbi tisti, ki se sreča z Abrahamom. Letos smo se najprej odpravili na Brezje, čez nekaj tednov pa v Strunjan.
Zbrali smo se pred domačo rovtarsko cerkvijo in se Bogu priporočili. Z avtobusom smo se odpeljali v Kozino do vasi Prešnice. Na parkirišču smo se »prešteli« in se peš, z nahrbtniki povzpeli na Slavnik. Vreme je bilo jasno, tako smo lahko videli naš cilj. Po počitku in okrepčilu smo se spustili proti vasi Podgorje. Pot se je hitro spuščala v dolino, na njej je bilo veliko grušča, tako je marsikdo pristal na zadnji plati. Hojo smo si popestrili tudi z raznimi komentarji , klepetom in smehom. Prispeli smo v vas Praproče in se vzpeli na Vrh Stene. Bil je prelep razgled na vasico Podpeč in vso Primorsko, zato smo to izkoristili za postanek, da smo se naužili lepot, ki nam jih podarja narava. Spustili smo se mimo stolpa do vasi in krenili naprej proti vasi Hrastovlje. Tam smo si ogledali cerkev sv. Trojica z znamenitimi freskami –mrtvaški ples. Ustavili smo se v gostilni, kjer smo se osvežili, »povečali«zaloge vode in se »lačni« podali na hrib Lačna. Pot je bila strma, toda pogled, ki se nam je odpiral nam je dajal novih moči. Na vrhu nas je pričakal razgledni stolp. Postali smo, se nadihali vonja borovcev, se spustili v vas Gračišče in nadaljevali pot v vas Popetre. Ves čas so nas ob poti spremljali vinogradi s sladkimi grozdi. V vasi Kortina smo si v gostilni privoščili zasluženo večerjo in malo kasneje počitek.
Naslednji dan smo se odpravili skozi in mimo Istrskih vasi Pomjan, Šmarje do vasi Baredi, kjer smo imeli kosilo. Sijalo je sonce in pihljal prijeten vetrič. Cilj na obzorju se nam je vedno bolj približeval. S kratkimi in dolgimi koraki smo premagovali še zadnje kilometre poti in skozi vas Jagodje, Belvedera prišli v Zaliv svetega križa in h cerkvi sv. Marije v Strunjanu. Ob pogledu na morje nas je vse zelo prevzelo. Odpravili smo do obale in se v prijetno morju ohladili. Po maši smo se z avtobusom odpeljali v domačo vas Rovte.

Ni komentarjev: